• wyszukaj nocleg

Miasto

rodzaj noclegu

do centrum

cena max
+ wyszukiwanie zaawansowane
  • Kuchnia łotewska

Kuchnię łotewską cechuje prostota. W przeszłości ten nadbałtycki kraj nie należał do bogatych i niewątpliwie odbiło się to na jego kulinarnej ofercie.


Spośród wszystkich kuchni krajów europejskich, ta właśnie jest najmniej urozmaicona. Potrawy łotewskie są ciężkie i kaloryczne, tak więc delikatny żołądek może mieć kłopoty. Warzywa nie są podawane w postaci lekkiej sałatki (jak np. w Grecji), ale jako marynowane w occie (np. pomidory), a jeśli sałatka to sycąca.
Na łotewskich stołach króluje chleb (żytni i ciemny) i potrawy mączne. W chlebie często dominuje kminek, a jego „piernikowata” konsystencja sprawia, że można go jeść bez żadnych dodatków. Jako kraj nadbałtycki na Łotwie nie może zabraknąć ryb, których mamy tutaj szeroki wybór: łosoś, śledź, szprot, pstrąg, płastuga, podawanych w róznej formie i pod różną postacią - wędzone, marynowane, suszone, solone, nadziewane, w zupach lub sałatkach.


Chociaż na Łotwie do syta najeść się można już samą zupą, bo po takiej zrobionej z chleba kukurydzianego z dodatkiem gęstej śmietany, głód niejednego smakosza będzie zaspokojony.

  • Komentarze
TOm
2010-02-09 00:45
Kuchnia łotewska najbliśza jest niemieckiej z uwagi na wpływy niemieckie przez setki lat, niemieckie panowanie i osadnictwo.
  • Dodaj komentarz
Treść komentarza
+ Dodaj do komentarza własne zdjęcie (np. jeśli byłeś na danej imprezie)
+ Wstaw film z Youtube


 Imię   Miasto    kod Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie




Rejestracja | Serwisy

Sylwester | noclegi nad jeziorem
stat4u